Blog

HomeNews2020 – Fonduri nerambursabile pentru intreprinderi mari

2020 – Fonduri nerambursabile pentru intreprinderi mari

OMEGA Consulting anunta pentru 2020 o perioada benefica pentru investitiile companiilor mari din Romania. Oportunitatile de finantare sunt extrem de favorabile sectorului industrial si companiilor cu peste 250 de angajati.

Datorita unui istoric comercial bine stabilit si un istoric care este deja vizibil in contextul public, intreprinderile mari opereaza in pietele deja mature si stabile. Acest lucru duce la situatia in care aceste companii au o flexibilitate uriasa in a se repozitiona dintr-o piata, matura, spre exemplu, intr-o piata cu un potential de crestere mult mai ridicat.

Anul 2020 prezinta 4 oportunitati mari de finantare pentru intreprinderile cu peste 250 de angajati:

I. Schema de stat reglementata prin H.G. 807/2014
II. Schema de stat reglementata prin H.G. 332/2014
III. Fonduri norvegiene – Inovare verde in industrie
IV. Fonduri norvegiene – Eficienta energetica.

I. Schema de ajutor de stat H.G. 807/2014 are ca obiectiv dezvoltarea regionala prin realizarea de investitii initiale in active fixe de inalta tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare. Se finanteaza, asadar, urmatoarele:
• achizitia de instalatii tehnice, masini si echipamente;
• constructiile de orice tip;
• cheltuieli cu chiria constructiilor aferente inveistitei initiale.

Valoarea invesitiei minime finantate prin aceasta schema de ajutor de stat este de minimum 1 mil. EUR, motiv pentru care aceasta masura se adreseaza preponderent intreprinderilor mari. Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o astfel de intreprindere este de 37 5 mil. EUR, iar intensitatea ajungand la maxim 50% din valoarea totala a investitiei.

II. H.G. 332/2014 constituie reglementarile schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca in majoritatea sectoarelor de activitate. Sunt considerate, prin urmare, cheltuieli eligibile doar costurile salariale aferente locurilor de munca direct create de proiectul de investitii.

Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere este de maxim 37.5 mil. EUR pentru regiunile mai putin dezvoltate, avand o intensitate de 50%, iar valoarea grantului pentru cea mai dezvoltata regiune – Bucuresti – fiind de doar 7.5 mil. EUR cu o intensitate de 15%.

Fondurile norvegiene prezinta doua apeluri de finantare pe care le pot accesa si intreprinderile mari. Acestea reglementeaza investitiile in ariile de interes: Inovare verde in industrie si Eficienta energetica.

III. Calendarul oficial al Mecanismului Financiar SEE cu aria de interes in Inovare verde in industrie anunta deschiderea apelului de finantare in primul trimestru al anului 2020. Aceasta schema poate asigura asistenta financiara pentru proiectele care vor dezvolta si vor implementa activitati care solicita finantare pentru:

• Dezvoltare, implementare a tehnologiilor ecologice inovatoare;
• Dezvoltarea de produse si servicii „verzi”;
• Dezvoltarea si implementarea de „procese de productie mai verzi”;

Principalele categorii de cheltuieli eligibile incadrate in aceasta linie de finantare sunt:

• costul de personal: salarii efective plus contributiile sociale si alte costuri
statutare incluse in remuneratie;
• costuri cu echipamente noi sau second-hand.

IV. Daca prima linie de finantare din cadrul Fondurilor norvegiene reglementa dezvoltarea si implementarea tehnologiilor ecologice inovatoare si a produselor verzi, cea de-a doua schema, cu apel deschis pana la finalul primului trimestru din 2020, propune urmatoarele arii de interes:

• Eficienta energetica in cladiri
• Eficienta energetica in industrie;
• Eficienta energetica in infrastructura;
• Performanta energetica a produselor;
• Eficienta energetica in sectorul de transport.

Un factor important al acesui program de finantare il constituie indicatorii de proiect care trebuie atinsi: indicatori de rezultat si indicatori de realizare;

• Indicatori de rezultat
◦ reduceri anuale estimate ale emisiilor de CO2 (tone CO2);
◦ reduceri anuale ale consumului de energie electrica (MWh)
◦ economii anuale rezultate din masuri de eficienta energetica (EUR)
• Indicatori de realizare
◦ masuri de eficienta energetica implementate cladirilor;
◦ masuri de eficienta energetica implementate proceselor industriale;
◦ masuri de eficienta energetica implementate sectorului de transport;
◦ masuri de eficienta energetica implementate pentru produse;
◦ masuri de eficienta energetica implementate pentru infrastrucutra;
◦ alte masuri de eficienta energetica implementate.

Grantul maxim al Mecanismului financiar SEE (Fonduri Norvegiene) cu cele doua linii de finantare este de 2 mil. EUR, intensitatile acestora fiind ajustate in functie de regiunea in care este facuta investitia. Avem, asadar, regiunile mai putin dezvoltate cu o intensitate de pana la 50% din costurile eligibile, aceasta scazand pana la 10% din costurile eligibile pentru regiunea Bucuresti.

OMEGA Consulting va ofera o prezentare sumara a programelor de finantare pentru intreprinderile mari. Descarca fisierul

POST A COMMENT

3 × three =