Blog

HomeNewsBridges between Science & Business – eveniment ce a conectat mediul de afaceri si cercetarea

Bridges between Science & Business – eveniment ce a conectat mediul de afaceri si cercetarea

OMEGA Consulting a participat in data de 12 decembrie 2019 la evenimentul “Bridges between Science & Business” organizat de Asociatia Magurele Science Park in cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics alaturi de oameni de stiinta, cercetatori, oameni de afaceri, investitori si reprezentanti ai autoritatilor locale. In cadrul intalnirii s-a discutat despre solutii pentru creare de punti de colaborare pentru transferul tehnologic atat de necesar in dezvoltarea unei comunitati.

Acest workshop este primul eveniment de acest fel organizat de MSP si reprezinta un start al colaborarii intre stiinta si cercetarea aplicata cu mediul de afaceri.

Dupa cum a afirmat academicianul Nicolae Zamfir: ”Laserul – nava amiral – functioneaza in parametri chiar mai inalti decat am sperat noi la inceput”, vestile par a fi cele pe care le-au asteptat atat de mult mediul de afaceri si sectorul public.

OMEGA Consulting este preocupata de dezvoltarea mediului de afaceri romanesc si, implicit, de cel al finantarilor nerambursabile. Avand in vedere implicarea noastra in multiple proiecte de cercetare, evenimentul a constituit un forum excelent de a cunoaste noi parteneri, de a dezbate teme de actualitate si de a pune bazele unor noi colaborari si proiecte.

Simbioza dintre actorii principali – mediul de cercetare si mediul de afaceri – exista, dar aceasta este limitata de inexistenta unei punti intre cele doua. Acest lucru reprezinta o frana in dezvoltarea economiei romanesti. In cadrul evenimentului s-a dezbatut situatia actuala din Romania care prezinta in momentul de fata o prapastie uriasa intre cele 4 medii diferite. Aceasta prapastie are ca urmare un slab rezultat aplicat al cercetarii. Prin urmare, realizarea unei platforme care va pune la aceeasi masa mediul de cercetare romanesc si mediul de afaceri, cu sustinerea sectorului public si al celui academic, este singura si cea mai buna solutie. Aceasta platforma poate functiona ca o trambulina pentru companiile satelit ce iau fiinta in jurul activitatii de cercetare a celui mai puternic laser din lume.

Un alt subiect principal atins in cadrul sesiunii de comunicari este acela al naturii puntilor ce se pot construi intre cercetare si mediul de afaceri. OMEGA Consulting aduce in discutie lipsa unei finantari adecvate, atat ca structura, cat si ca volum in transferul tehnologic. Acest proces de transfer al cunostintelor si tehnologiilor dezvoltate din mediul de cercetare in mediul de productie sau de prestari servicii este vital in cresterea business-urilor romanesti. Pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie si de crearea unei nise in resursele umane specializate in tech. transfer si mai ales de surse adecvate de finantare nerambursabila pentru aceste activitati.

Colaborarea mediului de business cu cercetarea care se face la noi in tara, a fost una care s-a realizat prea putin. Ceea ce se doreste acum, este ca mediul de cercetare sa initieze activitati de cercetare dupa nevoile mediului de afaceri. Ambele sectoare – si cel de stat, si cel privat, trebuie sa participe activ in definirea programei, astfel încat sa existe o abordare coerenta si cu adevarat axata pe rezultate în procesul de selectie a proiectelor. Astfel produsul final al cercetarii este unul creat la cerere, putand astfel pune in valoare institutiile de cercetare care sunt extrem de performante la nivel mondial.

OMEGA Consulting, ca parte a companiei de consultanta OMEGA Trust, este specializata in atragerea de finantari nerambursabile in CDI, domeniul industrial, IT&C si resurse umane, avand o vechime de peste 15 ani in piata de consultanta. Programele in care detinem expertiza aplicata sunt: fonduri norvegiene, scheme de ajutor de stat, fonduri europene (POC, POR, POCU, POIM si POCA), cu un portofoliu al investitiilor ce depaseste 100 mil. EURO.

POST A COMMENT

three × two =