Studiu detaliat al evolutiei Schemei de ajutor de stat H.G. Nr. 807/2014
OMEGA Consulting a analizat investitiile realizate cu ajutorul Schemei de ajutor de stat reglementata de H.G. nr. 807/2014. Acest studiu a fost realizat pentru a se contura o imagine de ansamblu a ajutorului de stat in mediul privat romanesc si in cum este vazuta acesata linie de finantare de antreprenorii din Romania.
In aceasta analiza tehnico-economica s-au analizat proiectele finantate in perioada 2014 – 2019 si urmarile socio-economice pe care le-au avut acestea. Astfel, analiza s-a focusat pe:
- numarul de proiecte din fiecare an si valoarea granturilor;
- industriile care au accesat acest ajutor de stat;
- numarul de locuri de munca nou create;
- numarul de proiecte/ ponderea granturilor pe regiune.
325 milioane EURO buget pentru 2020
Bugetul urias de aprox. 325 milioane de EURO al Schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014 pentru anul 2020 a atras atentia companiei noastre. Asadar, echipa OMEGA Consulting a realizat o analiza detaliata a investitiilor realizate prin aceasta Schema de ajutor de stat.
Justificarea interventiei
Taxele si impozitele reprezinta cel mai important instrument al unui stat pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare sociala, distributia bogatiei si reducerea inegalitatii. De asemenea, instrumentul de taxare este necesar pentru redistribuirea masei monetare conform politicii financiare a statului. Prin urmare, ajutorul de stat are ca scop dezvoltarea economica a companiilor, care ulterior cresc aportul la bugetul de stat prin intermediul taxelor si impozitelor.
Succesul pe care l-a avut schema de stat a avut la baza dimensiunea mare a finantarilor, implicit a investitiilor totale ale companiilor.
OMEGA Consulting va prezinta o analiza detaliata a evolutiei acestei scheme de ajutor de stat, dimensiunea ajutorului si impactul economico-social al investitiilor realizate in perioada 2015 – 2019.
Evolutia schemei de ajutor de stat
2015 – primul an in care aceasta schema a contribuit la investitiile companiilor si a insumat 69 de milioane de euro pentru 7 companii, printre care Robert Bosch SRL si Automobile Dacia SA.
2016 – statul a finantat prin acest ajutor proiecte in valoare de peste 200 de milioane de euro, contributia acestuia fiind de aproximativ 100 milioane euro. Daca in 2015 valoarea maxima la care a ajuns un ajutor de stat a fost de aproximativ 15 milioane, in 2016 Arctic SA a primit 36 milioane euro pentru o noua linie de productie. Investitia totala a fost de aproape 100 de milioane de euro, realizandu-se aproape 500 locuri noi de munca.
2018 – vine cu prima investitie aproape de maximul ce poate fi acordat. Unniversal Alloy Corp. Europe a primit o finantare de 37.39 milioane euro, cea mai mare suma apropata de Guvern pentru o investitie privata totala de 100 milioane euro. Compania americana care desfasoara deja activitate in Maramures, a inaugurat un centru de productie de componente pentru industria aeronautica. Aproape 700 de locuri de munca nou create au fost asumate de companie pentru aceasta investitie. De asmenea, companii precum MG TEC Industry, Automobile Dacia SA sau Sogefi Suspensions Eastern EU au accesat, in acest an, finantare de 32, 25, respectiv 22 milioane euro. Un total de 19 proiecte au fost finantate in 2018, comparativ cu 4 in 2016. Cresterea numarului de proiecte finantate, precum si cresterea valorilor accesate ne spun faptul ca mediul privat incepe sa gaseasca aceasta sursa de finantare ca fiind una sigura si stabila. Totalul sumei finantate de guvern in 2018 a fost de 203 milioane euro.
2019 – schema de ajutor de stat finanteaza 21 de proiecte, insumand 108 milioane euro. Printre proiectele finantate se numara investitia gigantului Haier care construieste in Prahova o fabrica de frigidere ce va angaja 740 de oameni. Investitia totala se ridica la peste 51 de milioane cu un total al ajutorului de 25 milioane euro. De asemenea regasim printre proiectele finantate si Grupul Maspex cu doua proiecte: unul in Vatra Dornei de 8 milioane euro si un al doilea proiect de 9 milioane euro in Valenii de Munte.
Evolutia ajutoarelor acordare
Astfel, 7 companii au accesat ajutorul in 2015 insumand un total de 69 milioane de euro – 14% din suma total garantata de stat intre anii 2015-2019. Anul 2018 a fost realul succes al schemei, peste 3500 de locuri fiind realizate cu ajutorul a investitiilor de peste 400 milioane euro, cu 204 milioane euro ajutor de stat ce reprezinta apropximativ 41% din suma total garantata in aceasta perioada. Avand in vedere cresterea realizarii locurilor de munca si bugetul urias pe care il are linia de finantare pentru 2020, OMEGA Consulting estimeaza aproximativ 5000 de locuri de munca ce se vor crea prin investitiile ce se vor face anul acesta.
Industriile finantate
Analiza OMEGA Consulting si-a indreptat atentia si catre industriile care au avut apetit pentru investitii. Asadar, in perioada 2015 – 2019, sectorul automotive si constructia de masini au atras prin ajutor de stat aprox. 181 de milioane de euro, reprezentand 37% din totalul acestei perioade. Industria automotive a fost urmata de industria constructiilor metalice si a produselor din metal, industrie care a reusit sa atraga peste 60 de milioane de euro prin doar 5 proiecte, lucru care face ca beneficiarii sa fie extrem de competitivi in sectorul lor de activitate.
Crearea de noi locuri de munca
Din punct de vedere al joburilor create, industria automotive si a constructiilor de masini a ocupat din nou locul 1 cu un total de 4.346 de locuri de munca nou create din 10.542 in total, reprezentand 41% din totalul din perioada 2014-2019. Cresterea pe care o asteptam in 2020 este de 60-70% fata de media locurilor de munca nou create de aceste investitii. Acest lucru se datoreaza bugetului de 325 milioane euro pentru un singur an, buget care poate fi comparat cu suma granturilor aprobate in toti cei 4 ani. Bugetul anului 2020 este de aproape 5 ori mai mare fata de suma totala accesata in 2015, de 3 ori mai mare decat suma accesata in 2016, de 1,6 ori mai mare decat suma accesata in 2018 si de 3 ori mai mare decat suma accesata in 2019. Toate aceste cifre indica faptul ca 2020 va fi un an al investitiilor mari.
Analiza pe regiunile de dezvoltare ale Romaniei
Analiza noastra ofera si o perspectiva a dezvoltarii regiunilor din Romania. Sud Muntenia acceseaza un total de aproape 171 milioane euro si creeaza 3100 locuri de munca, reprezentand cea mai mare suma accesata. Pe locul 2 din punct de vedere al valorilor accesate, este Nord vestul, care acceseaza aproape 168 de milioane, dar situandu-se pe locul 1 din punct de vedere al locurilor de munca – 3688. Regiunile care au beneficiat cel mai putin de aceasta schema de ajutor de stat sunt Nord Est si Sud Est, acestea reusind sa atraga impreuna doar 32 de milioane euro si sa creeze doar 440 locuri de munca.
Regiunea Bucuresti Ilfov atrage si ea 7 milioane de euro, dezvoltand 170 de locuri de munca printr-un singur proiect – Therme Nord Bucuresti. Grupul A-Heat din Austria a investit in total peste 50 milioane euro, realizand unul dintre cele mai cunoscute complexede wellness si relaxare.
Schema de ajutor de stat reglementata de H.G. 807/2014 prezinta oportunitati excelenete pentru companiile care au in planul de investitii si anul 2020. Bugetul urias de 325 milioane de euro poate sa finanteze atat investitii ale intreprinderilor mari, care pot accesa granturi de pana la 37.5 milioane de euro, cat si companii mici sau startup-uri. Mai multe detalii despre proiectele ce se finanteaza prin aceasta schema puteti afla cu un click aici!
Disclaimer: Aceast articol a fost realizat pe baza informatiilor publice furnizate pe webisteul Ministerului Finantelor Publice din Romania si contine doar informatii generale si nu ar trebui utilizata ca baza pentru luarea unor decizii sau actiuni care ar putea afecta finantele sau afacerea companiei dvs in orice fel. Omega Consulting (o linie de servicii a Omega Trust) nu isi asuma nici o responsabilitate legala sau de alta natura pentru corectitudinea informatiilor, eventuale erori sau prejudicii care ar putea aparea ca urmare a analizei acestui document sau a datelor ori denumirilor prezentate. Prezentarea a fost realizata in conformitate cu informatiile publice disponibile la momentul redactarii sale. Aceasta prezentare nu reflecta in niciun fel pozitia Guvernului Romaniei sau oricarei alte institutii publice. Singurul scop al acestui document este acela de a informa clientii si partenerii Omega Trust sau Omega Consulting.