Blog

HomeNewsPOR 2.2 mentionat in noul Plan national de investitii si relansare economica

POR 2.2 mentionat in noul Plan national de investitii si relansare economica

Guvernul Romaniei a publicat la inceputul lunii iulie Planul national de investitii si relansare economica. Obiectivul noului model de dezvoltare propus de Guvern este asigurarea convergentei cu economiile europene, astfel incat Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard sa ajunga la 87% din media UE27, la orizontul anului  2025.

Astfel, noul Plan national de investitii si relansare economica prezinta la pagina 50 informatiile pentru finantarea investitiilor mari (implicit noul apel POR 2.2)  dupa cum urmeaza:

  1. Buget alocat – 150 milioane de euro (buget total din supracontractare – 550 mil euro);
  2. Sursa de finanțare (fonduri europene, buget): FEDR și buget de stat;
  3. Investițiile eligibile: in cadrul acestui apel sunt investiții finanțabile prinajutor de stat regional:
    • Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/prestare servicii;
    • Dotarea cu active corporale, necorporale.
  4. Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 2 milioane euro și maximum 6 milioane euro.

Asadar, in ceea ce priveste granturile pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari, noul plan de investitii prezinta o alocare initiala de 150 de mil. euro si un buget total de 550 mil. euro pentru supracontractare, obiectivul specific fiind imbunatatirea competitivitatii economice prin cresterea productivitatii muncii in IMM-uri in sectoarele competitive identificate în Strategia Naționala pentru Competitivitate.

Desi s-a discutat despre o posibilitate a scadereii plafonului minim al grantului, valoarea finantarii nerambursabile acordate ramane de minimum 2 milioane euro și maximum 6 milioane euro. Apelul ramane unul competitiv, finantarile acordandu-se in functie de punctajul obtinut (vor fi evaluate toate proiectele depuse).

Autoritatile estimeaza lansarea variantei finale a Ghidului solicitantului in decursul lunii iulie.