Blog

HomeNews2021 – Oportunități de finanțare pentru spitale și clinici medicale private

2021 – Oportunități de finanțare pentru spitale și clinici medicale private

Având în vedere contextul actual și nevoia tot mai mare de servicii medicale performante, echipa OMEGA Consulting aduce în prim plan oportunitățile de finanțare dedicate operatorilor de spitale/clinici medicale private.

Dacă v-ați propus realizarea unei investiții de cel puțin 1 milion de euro pentru construcție sau închiriere spațiu si achiziție de aparatură medicală, schema de ajutor de stat reglementată de H.G. nr. 807/2014 reprezintă o oportunitate excelentă. Programul se adresează atât companiilor existente cât și celor nou înființate.

Bugetul mediu anual al schemei este de 638 milioane lei (aprox. 145 milioane euro), permițând finanțarea atât a  întreprinderilor mari cât și a întreprinderilor mici si mijlocii, inclusiv întreprinderi nou-înființate.

Prin proiect poate fi construită o nouă unitate spitalicească de tip privat, se pot achiziționa echipamente și aparatură medicală necesare dotării unei secții existente sau nou construite dar și programe informatice, brevete, licențe, know-how sau drepturi de proprietate intelectuală.

O gamă vastă de aparatură medicală poate fi achiziționată prin intermediul acestei scheme, cum ar fi aparate, instrumente și instalații medicale specializate pentru oftalmologie, ORL, fizioterapie, analize medicale, ocrotirea sănătății (sterilizare, dezinfecții, dezinsecții), diagnostic, chirurgie, reanimare, radiologie, etc.

În acest moment, schema de ajutor de stat reprezintă una dintre opțiunile de finanțare importante pentru stimularea investițiilor având un impact major în economie. Adresabilitatea destul de largă a cheltuielilor eligibile, împreună cu nivelul maxim al ajutorului de stat per proiect, care poate ajunge pana la 37,5 milioane EURO precum și co-finanțarea în cuantum de 50% (pentru majoritatea regiunilor țării) din valoarea investiției constituie elemente cheie pentru atractivitatea acesteia în perioada următoare.

Mai multe informații despre acest program pot fi găsite aici.