Blog

HomeNewsIndustria alimentara – finantare nerambursabila

Industria alimentara – finantare nerambursabila

OMEGA Consulting vine inca o data cu solutii de finantare pentru mediul privat romanesc. Echipa de analiza tehnico-economica a identificat o traiectorie pozitiva in evolutia unei industrii cu un potential urias si cu posibilitate de finantare mare – industria alimentara.

Context

Companiile care nu doresc sa renunte la planurile de investitii stabilite pentru anul 2020, au oportunitatea de a accesa o schema de ajutor de stat extrem de benefica strategiilor de dezvoltare. Asadar, OMEGA Consulting va prezinta Schema de ajutor de stat reglementata de H.G. Nr. 807/2014 care poate finanta industria alimentara, o industrie cu un apetit extraordinar la finantari nerambursabile.

Actualul context economic este unul care a incetinit anumite industrii, acest lucru facand ca cea alimentara sa aiba posibilitatea de a ajunge in topul industriilor de importanta majora la aportul bugetului de stat, precum si la salvarea economiei nationale.

Serviciile au avut un aport de aproximativ 60% la PIB-ul tarii in ultimii ani, dar in aceasta perioada s-a redus semnificativ activitatea acestora, iar repercursiunile pot fi de natura negative si pot sa apara in cascadaca in intregul sistem economic romanesc. Una din masurile de impuls pentru economie poate fi industria alimentara si industrializarea, imbunatatirea sau extinderea proceselor tehnologice ale acesteia.

Industria alimentara

Industria alimentară include producția/fabricația de alimente sub diferite forme, finite sau semi-fabricate, precum și a produselor din tutun, a săpunurilor și detergenților. Aceasta este strans legata de agricultură, ca furnizor de materii prime, dar finantarea prin aceasta schema de ajutor de stat se face exclusiv pentru lantul de productie si fabricatie a produsului finit sau semi-fabricat, nu si pentru sectorul agricol.

O economie puternica este una care aplica foloasele principiului economic laissez-faire, dar in care statul apare si el ca actor participant in sectorul privat. Acest lucru se intampla din fericire in Romania prin aceasta linie de finantare a statului care nu vizeaza investitii mici, ci exclusiv investitii de anvergura ce pornesc de la 1 milion de euro.

OMEGA Consulting a identificat in industria alimentara ca fiind eligibile urmatoarele coduri CAEN:

• CAEN 101 – Productia, prelucrarea si conservarea carnii si a produselor din carne;
• CAEN 103 – Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor;
• CAEN 104 – Fabricarea uleiurilor si a grasimilor vegetale si animale;
• CAEN 105 – Fabricarea produselor lactate;
• CAEN 106 – Fabricarea produselor de morarit, a amidonului si produsele din amidon;
• CAEN 107 – Fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase;
• CAEN 108 – Fabricarea altor produse alimentare;
• CAEN 1107 – Productia de bauturi racoritoare nealcoolice; productia de ape minerale si alte ape îmbuteliate;

De asemenea, activitatea de depozitare este considerate activitate anexa productiei, prin urmare codul CAEN 521 – Depozitări este eligibil.

Schema de ajutor de stat reglementata de H.G. Nr. 807/2014

Cel mai important aspect al acestui ajutor de stat este bugetul. Cei aprox. 325 mil. EURO pentru anul 2020 au atras atentia companiei noastre, astfel incat am realizat si o analiza detaliata a investitiilor realizate prin aceasta schema de ajutor de stat pe care o puteti accesa aici.

Ajutorul de stat admite o listă vastă de activităţi şi cheltuieli eligibile printre care:

• crearea de spatii de productie si depozitare:
◦ ex: depozitarea in conditii speciale în sectorul produselor lactate și în cel al cărnii, s.a.;
• modernizarea şi dezvoltarea activităţilor curente:
◦ ex: procesarea laptelui și obținerea produselor lactate, fabricarea înghețatei, produse de morărit, produse de brutărie, cofetărie sau patiserie, produse dietetice, s.a.;
• dotarea societatilor cu echipamente tehnologice:
◦ ex: motostivuitoare, incarcatoare frontale, mobilier, instalatii de incalzire sau instalatii de climatizare, linii complete de productie, s.a.;

OMEGA Consulting vine si cu o propunere pentru companiile din Romania ce activeaza in sectorul alimentar. Avem placerea de invita companiile din sectorul alimentar la un dialog pe aceasta tema unde putem oferi detalii din procesele interne de accesare a acestui tip de finantare. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta aici.

POST A COMMENT

15 + 1 =