Blog

HomeAntreprenoriatPRIMII PASI IN DESCHIDEREA UNUI START-UP

PRIMII PASI IN DESCHIDEREA UNUI START-UP

Inainte de a urma primii pasi necesari pentru a incepe o afacere proprie, fiecare viitor antreprenor trebuie sa analizeze daca el si ideea sa de afacere sunt pregatiti pentru antreprenoriat si piata. Este foarte important ca un antreprenor sa cerceteze si sa cunoasca piata si sa inteleaga ce are de oferit, cui si unde.  Primul pas in validarea ideii de afaceri consta in capacitatea antreprenorului de a o cristaliza  – de la intelegerea problemei pe care o rezolva si a pietei pe care o serveste, pâna la intelegerea modului in care va obtine profit.

In cele ce urmeaza, prezentam o  lista cu punctele pe care le consideram necesare in analiza inceperii unei  afaceri.

Pasul 1: Definirea ideii de afaceri

Fiecare afacere incepe cu o idee. Cu toate acestea, nu este suficient sa ne bazam doar pe aceasta idee. Trebuie sa actionezi in acest sens. Cele mai multe idei de afaceri de succes au aparut deseori dintr-o nevoie de rezolvare a unei probleme sau dintr-o oportunitate neexplorata pe piata. Unele provin din concepte de afaceri deja existente, dar cu imbunatatiri marcante ale calitatii sau eficientei. Creaza ceva care te va diferentia de ceilalti. Determina-ti punctele forte, unicitatea si construieste-ti ideea de afaceri in jurul acestor calitati.

Pasul 2: Cercetarea pietei

Identifica piata, concurentii si oportunitatile realiste. Evalueaza si exploreaza ideea ta de afaceri, apoi stabileste-ti obiectivele SMART. Aceasta este o etapa importanta care te va conduce la formularea planului de afaceri. Pentru a afla cât de fezabila este ideea ta, trebuie sa fie sustinuta de cercetare si statistici. Cercetarile de piata te vor ajuta sa evaluezi potentialul afacerii tale si sa te pregatesti pentru provocarile pe care le vei intâmpina.

Pasul 3: Elaborarea planului de afaceri

Dupa ce ai o viziune clara si realista a ideilor si obiectivelor tale, trebuie sa le transformi intr-un model de afaceri concret. Planul de afaceri cuprinde aspecte cum ar fi politica de vânzari, marketing, publicitate, promovare, locatie si previziuni financiare. Planul de afaceri va servi ca nucleu al afacerii tale si va fi un instrument valoros in implementarea acestuia si in evaluarea succesului sau ulterior.

Pasul 4: Asigurarea fortei financiare

Dupa ce ai finalizat planul de afaceri, urmatoarea preocupare va fi asigurarea surselor de finantare. Obiectivul comun al oricarei afaceri este de a face bani, ceea ce inseamna ca gestionarea fluxurilor de numerar este o parte integranta a invatarii despre cum sa incepi o afacere. Exista mai multe optiuni de obtinere a fondurilor pentru afacere. Fie poti utiliza banii personali sau poti obtine un imprumut de la banca, fie poti opta, de asemenea, pentru atragerea de finantari nerambursabile (europene, norvegiene etc.).

Pasul 5: Stabilirea formei juridice

Structura afacerii influenteaza parti cheie: de la taxe la operatiuni, pâna la raspunderea personala. Alegerea structurii potrivite inseamna echilibrarea protectiilor juridice si financiare de care ai nevoie. Este o decizie importanta si este una pe care ar trebui sa o iei in considerare cu atentie inainte de a lansa afacerea.  Un contabil sau un avocat poate fi util in evaluarea diferitelor optiuni disponibile si in procesul de infiintare a afacerii.

Pasul 6: Angajarea personalului calificat

Construirea echipei tale reprezinta un pas important in punerea in miscare a afacerii. Intrebarile fundamentale pe care trebuie sa ti le pui sunt: care va fi volumul de munca si ce abilitati vor fi necesare pentru a lansa afacerea. Daca intentionezi sa angajezi ajutor, va trebui sa tii cont si de costurile rezultate, precum si de timpul implicat in gasirea angajatilor.

Pasul 7: Promovarea afacerii

Cerceteaza si intelege care sun cele mai comune tactici de promovare utilizate in sectorul tau de activitate si asigurate ca ai abilitatile necesare pentru a le implementa. Invata cum sa faci publicitate astfel incat ajungi la publicului tau tinta, intr-un mod creativ si rentabil. Apoi, documenteaza-te cu privire la cele mai bune practici de fidelizare a clientilor.

Pentru inceput iti poti promova afacerea pe canale gratuite care sunt deja disponibile pentru tine, care includ social media si lista de contacte personale.  Chiar daca incepi afacerea cu un buget redus, anunturile platite pot fi una dintre cele mai eficiente metode de a-ti prezenta afacerea  in fata publicului ideal.

Inceperea unei afaceri are cu adevarat provocarile sale, dar cu informatia si directia potrivita, va fi mai usor sa pui bazele succesului.