Blog

HomeNewsFondurile Europene disponibile pentru perioada 2021 – 2027
Acord parteneriat 2021-2027

Fondurile Europene disponibile pentru perioada 2021 – 2027

Noutatile aduse de Acordul de Parteneriat pentru perioada de programare 2021 – 2027

Echipa OMEGA Consulting initiaza seria prezentarilor pe tema cadrului financiar pentru perioada actuala de programare – 2021 – 2027.

Acest prim articol este dedicat Acordului de parteneriat, care, desi aflat inca in negocieri cu Comisia Europeana (ultima varianta fiind cea din 9 octombrie 2020, disponibila pe site-ul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene  aici), ne poate oferi o imagine de ansamlu asupra prioritatilor si directiilor de dezvoltare ale noii perioade.

Directiile de dezvoltare sunt date practic de cele 5 obiective de politica (OP) si un obiectiv specific (aferent Fondului pentru Tranzitie Justa):

  1. OP 1 – O Europa mai inteligenta si mai competitiva– 4,92 miliarde euro (FEDR)
  2. OP 2 – O Europa mai ecologica – 7,135 miliarde euro (FEDR) + 1,087 miliarde euro (FC)
  3. OP 3 – O Europa mai conectata – 2,978 miliarde euro (FEDR) + 2,24 miliarde euro (FC)
  4. OP 4 – O Europa mai sociala si mai incluziva– 2,674 miliarde euro (FEDR) + 6,649 (FSE+)
  5. OP 5 – O Europa mai aproape de cetateni – 0,63 miliarde euro (FEDR)
  6. OS Tranzitie echitabila – 1,766 miliarde euro (FTJ)

Acordul de Parteneriat pentru perioada 2021 – 2027 modifica aproape complet interfata actuala a programelor operationale.

Probabil cea mai importanta modificare o constituie existenta a cate unui Program Operational Regional la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare. Practic, Agentiile de Dezvoltare Regionala capata rolul de Autoritate de Management, fiind responsabile de pregatirea, transmiterea, negocierea cu Comisia Europeana a Programelor. Tot acestea vor coordona si lansarea apelurilor de finantare, respectiv evaluarea, monitorizarea si verificarea proiectelor si decontarea platilor.

Un aspect pozitiv al acestei modificari il constituie o mai buna reflectare a nevoilor regionale, Programele Operationale fiind concepute pornind de la necesitatile specifice fiecarei regiuni, cu prioritati si alocari adaptate nevoilor regionale, pe diverse domenii de interventie.

O alta noutate o constituie Programul Operational Sanatate, cu caracter multifond, care vine cu o abordare integrata, utilizand deopotriva fonduri din cadrul FSE si FEDR. Programul identifica sapte prioritati de investitii, cu o arie larga de aplicabilitate, de la investitii  pentru construirea spitalelor regionale si infrastructuri spitalicesti noi cu impact teritorial major, la servicii de reabilitare, paliatie si ingrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de imbatranire a populatiei si profilului epidemiologic al morbiditatii pana la digitalizare, abordari inovative in cercetarea din domeniul medical si masuri care sustin cercetarea, informatizarea in sanatate si utilizarea de metode moderne de investigare, interventie, tratament.

Programul Operational Infrastructura Mare nu se va mai regasi ca atare in perioada 2021-2027, fiind inlocuit de Programul Operational Transport (pentru componenta dedicata transportului) si Programul Operational Dezvoltare Durabila (pentru componenta de mediu).

Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare  propune masuri in domeniile cercetarii, dezvoltarii si inovarii/specializarii inteligente si in domeniul digitalizarii la nivelul administratiei publice centrale.

Programul Operational  Capital Uman devine Programul Operational Educatie si Ocupare, iar Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate devine Programul Operational Incluziune si Dezvoltare Sociala.

In noua perioada de programare, sprijinirea teritoriilor celor mai afectate de tranzitia catre neutralitatea climatica si reducerea disparitatilor regionale se va realiza prin intermediul Programului Operational Tranzitie Justa, care va finanta investitii in activitati de cercetare si inovare,  de promovare a transferului de tehnologii avansate si sprijinirea cooperarii dintre industrie si cercetare ”diversificarea economica, ocuparea fortei de munca prin recalificare sau reconversie profesionala, decontaminarea siturilor poluate si economie circulara, energie curata prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, eficienta energetica si energie din surse regenerabile precum si digitalizare, transport verde, infrastructuri de incarcare autovehicule electrice si investitii in sustinerea tranzitiei de la carbune la gaz.

Programul Operational Asistenta Tehnica continua si in perioada noua de programare, in vreme ce Programul Operational Capacitate Administrativa nu se mai regaseste ca atare.

Despre campania OMEGA Consulting privind fondurile europene din noua perioada de finantare 2021-2027:

  • Ne propunem ca in perioada urmatoare sa abordam pe rand noile programe si sa prezentam sintetic principalele linii de interventii si alte informatii relevante.
  • Desi aceste programe se afla inca intr-o etapa de schitare a politicilor publice, a strategiilor si a documentelor program ce stau la baza viitoarelor ghiduri ale solicitantului, consideram ca este necesara o informare pragmatica, sintetica si cat mai aplicata inca din aceasta faza.
  • Fiind informati, potentialii aplicanti isi pot schita viitoarele strategii de dezvoltare, se pot implica activ in dezvoltarea programelor si nu in ultimul rand, pot obtine un avantaj competitiv.