Blog

HomeNewsPana la 1 mil. EUR pentru sectorul textil

Pana la 1 mil. EUR pentru sectorul textil

OMEGA Consulting a identificat in piata fondurilor nerambursabile nevoia de finantare a fabricilor de textile care doresc extinderea productiei si actualizarea echipamentelor la tehnologie de ultima ora.

In situatia dificila creata de noul virus SARS-CoV-2, produse precum mastile de protectie sau combinezoanele cu destinatie in uzul spitalicesc, sunt o necesitate prioritara in toate spitalele din Romania. Prin urmare, cererea pentru astfel de produse a crescut in ultima perioada, facand ca stocurile si capacitatea actuala de productie sa fie insuficiente.

Asadar, fabricile din sectorul textil se pot adapta contextului necesitatii de noi echipamente de protectie cu destinatie in uzul spitalicesc prin extinderea capacitatii de productie si diversificarea acesteia. Astfel de masuri sunt aboslut necesare pentru mentinerea/sustinerea economiei romanesti, diminuarea somajului tehnic in care s-au pozitionat multe din fabricile romanesti si reinvierea circuitului economic national.

Conform institutiilor internationale avizate si a experientei epidemiologice a unor tari din Asia, este stiut faptul ca dupa o astfel de pandemie ramane in constiinta umana deprinderea unei griji sporite in directia necontaminarii cu anumite virusuri si bacterii.

Un exemplu relevant este cel al incidentului tragic din metroul din Tokyo din anul 1995 cand doua persoane au lasat 2 pungi cu un gaz sarin mortal ce a impregnat aerul din tunelurile metroului. 12 persoane au decedat, iar alte aproximativ 1000 au fost ranite prin expunerea la gaz. Chiar si pana in ziua de astazi, cetatenii orasului folosesc la metroul din Tokyo masti de protectie.

Daca luam in calcul o perioada relativ lunga pana la obtinerea unui tratament pentru COVID19, precum si lipsa unui vaccin impotriva SARS-CoV-2, nevoia de astfel de echipamente va fi una cu un trend ascendent, prin urmare fabricile care fac aceasta extindere de productie nu vor avea decat de castigat.

IMM-urile din sudul tarii – Sud Muntenia, Sud Est, Sud Vest – care activeaza in industria textila pot beneficia de ajutoare nerambursabile de pana la 1 mil. euro si contributii proprii de numai 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, in cadrul POR 2.2. Cu alte cuvinte, costurile pe care le-ar avea pentru o investitie sunt reduse cu 70% prin aceasta linie de finantare. Situatia actuala provocata de noul coronavirus construieste pentru sectorul textil un context ce poate fi vazut ca fiind pozitiv. Aceasta este una din abordarile sanatoase pe care economia romaneasca trebuie sa o aiba in lupta impotriva noului coronavirus.

Lista domeniilor de activitate eligibile

• Productia de tesaturi – CAEN 1320;
• Finisarea materialelor textile – CAEN 1330;
• Fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia imbracamintei si lenjeriei de corp) – CAEN 1392;
• Fabricarea de textile netesute si articole din acestea, cu exceptia confectiilor de imbracaminte – CAEN 1395;
• Fabricarea de articole tehnice si industrial din textile – CAEN 1396;
• Fabricarea altor articole textile n.c.a. – CAEN 1399;
• Fabricarea articolelor de imbracaminte pentru lucru – CAEN 1412;
• Fabricarea altor articole de imbracaminte (exclusive lenjeria de corp) – CAEN 1413;
• Fabricarea altor articole de imbracaminte si accesorii n.c.a. – CAEN 1419;
• Fabricarea incaltamintei – CAEN 1520;

Cheltuieli eligibile

Printru-un astfel de proiect companiile din industria textila pot derula urmatoarele activitati de investitie:
• Constructia unei noi unitati de productie (constructie si amenajare unitate productie noua);
• Extinderea sau modernizarea unitatii actuale;
• Achizitionarea de echipamente, soft-uri de specialitate.

Nota! Contractarea de servicii conexe necesare dezvoltarii proiectului, cum ar fi costul cu consultanta de accesare a fondurilor europene si implementarea proiectului, sunt eligibile.

Programul Operational Regional 2.2 reprezinta una dintre cele mai importante optiuni de finantare nerambursabila pentru IMM-urile din sectorul textil, sector cu o atat de mare nevoie de fonduri in acest moment.

Cu o paleta larga de cheltuieli eligibile – constructii, echipamente tehnologice, software, servicii dezvoltare proiect si marketing, programul constituie un real suport pentru sprijinirea clinicilor private din Romania.

Pentru mai multe informatii tehnice, poti descarca o prezentare detaliata a programului dand click aici.

Pentru ultimele stiri privind fondurile europene si alte finantari nerambursabile, urmareste-ne pe  FacebookLinkedin sau omega-consulting.ro/stiri.

Nu te costa nimic sa afli daca esti eligibil! Demarează un proiect cu fonduri nerambursabile și dezvoltă-ți afacerea! Pentru o initia acest proces, contactează-ne  aici!

La OMEGA Consulting suntem specializati in atragerea de finantari nerambursabile in domeniul industrial, IT&C, resurse umane si CDI, avand o vechime de peste 15 ani in piata de consultanta. Programele in care detinem expertiza aplicata sunt fondurile europene (POR, POC, POCU, POIM si POCA), schemele de ajutor de stat si fondurile norvegiene, cu un portofoliu al investitiilor ce depaseste 150 mil. EURO.