DE CE SCOLILE AR TREBUI SA PREDEA ANTREPRENORIATUL
Mindset-ul antreprenorial
Mindset-ul antreprenorial este o lentila speciala prin care lumea poate fi vazuta, lentila prin care problemele pot fi transformate in oportunitati de business care creeaza noi solutii. Importanta acestui tip de intelegere a lumii ar trebui sa fie implementat in gandirea tinerilor inca din perioada scolii. Daca acum inteligenta indivizilor este determinata si proiectata de notele pe care acestia le iau in testele standardizate. Problema principala a sistemului actual de invatamant este ca ceea ce se invata in scoala este foarte greu, sau deloc, aplicabil in viata de zi cu zi a indivizilor.
Toate sistemele de invatamant din lume au aceeasi ierarhizare a materiilor predate. Primele sunt matematica si limbile, apoi disciplinele umaniste, iar la coada sunt artele. Acest lucru se intampla pentru ca arhitectura sistemului de invatamant Mondial are un design special proiectat in urma revolutiei industriale. Scolile trebuiau sa produca muncitori si ingineri, prin urmare talentele si copiii geniali si creativi traiesc o viata intreaga cu riscul de a nu descoperi ca sunt geaniali si creativi.
Conform unor studii UNESCO, in urmatorii 30 de ani vor fi in lume mai multi absolventi de studii superioare decat toti de pana acum. Ce valoare vor mai avea aceste diplome? In anii ’80 o diploma intr-un domeniu reprezenta un job asigurat. Acum, in 2020, o diploma reprezinta doar un merit de a fi terminat o institutie de invatamant, neasigurand in mod direct si 100% concret si un loc de munca. Am putea vorbi deja despre o inflatie a diplomelor? Poate ca inflatia face un subiect separate pentru cititorii sectiunii de antreprenoriat.
Prin urmare, poate ca e momentul unei schimbari in cum ne educam copiii. Poate lasam creativitatea si artele sa ia locul matematicii si stiintelor umane, sau poate macar sa le lasam sa se bata intre ele. De ce nu?
O noua abordare in materie de determinare a inteligentei indivizilor ar fi prin a fi masurata capacitatea lor de a solutiona probleme: de la cele mai mici si insignifiante probleme pana la cele mai importante si apasatoare pentru intreaga umanitate. Asa se naste antreprenoriatul. Nu din dorinta de a face bani ci din dorinta de a rezolva o problema. Insasi natura antreprenoriatului are la baza acest principiu curat al lipsei dorintei de a face profit. Paradoxal, cele mai mari companii cu cele mai mari profituri au raspuns unei nevoi din piata si au facut profituri fara ca scopul principal sa fie acesta.
La ora de antreprenoriat
Sugeram sa facem un pas inapoi si sa privim conceptul de antreprenoriat intr-o maniera analitica.
In 2016, la Summit-ul global de antreprenoriat, Mark Zuckerberg a declarant: “Antreprenoriatul este despre a crea schimbare, nu despre a crea companii.”. In ciuda acestei perspective, antreprenoriatul este in mintea noastra legat exclusiv de profit. Ar fi toti elevii/ studentii antreprenori de succes avand conturi de milioane de dolari? Nu. Atunci de ce este important sa-I invatam aceasta latura antreprenoriala? Pentru ca este esential ca orice participant al societatii sa gandeasca antreprenorial. Antreprenoriatul nu este despre a crea o compania profitabila ci despre a gandi antreprenorial.
Conform studiilor, o persoana nascuta dupa 2000 va avea in medie, de-a lungul carierei, 15 locuri de munca in aprox. 6 domenii total diferite. Mai este celebra intrebare: ”Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” valabila in acest context? Daca raspunsul, dvs. a fost “Nu.”, inseamna ca intelegeti de ce gandirea antreprenoriala este un “must” in contextual social actual. Carierele nu mai pot fi asemanate unor linii drepte. Carierele noastre sunt de fapt seturi de oportunitati in continua evolutie cu scopul de a crea noi solutii.
Asadar, sistemul scolar nu ar trebui sa fie doar despre cat de repede poti sa memorezi si despre ce volum de informatii am putut acumula, ci despre a descoperi pasiunile fiecaruia dintre noi. Sistemul scolar ar trebui sa cultive curiozitatea in directia descoperirii lucrurilor despre care ne pasa. Sistemul scolar ar trebui sa cultive dorinta de a studia acele lucruri de care ne pasa ca ulterior sa fie folosite aceste cunostinte in spre a rezolva problemele respective.
Credem ca toti indivizii societatii trebuie incurajati sa gandeasca antreprenorial. Credem ca toti indivizii societatii ar trebui sa fie incurajati sa se vada ca antreprenori, sa aiba curaj sa puna intrebari dificile, sa aiba curaj sa contrazica “status quo” si sa indrazneasca sa gandeasca la idealurile noilor solutii pentru problemele umanitare de astazi.
Prin urmare, incurajam profesorii si educatorii societatii noastre sa schimbe intrebarea: “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” cu “Ce probleme ale lumii vrei sa rezolvi?”