Blog

HomeAntreprenoriatPROVOCARILE CU CARE SE CONFRUNTA ANTREPRENORII

PROVOCARILE CU CARE SE CONFRUNTA ANTREPRENORII

Antreprenorii sunt oameni de afaceri care au curajul si determinarea de a depasi orice provocare si obstacol care sta in calea realizarii visurilor sale. In mediul de business actual, ultracompetitiv, antreprenorii se confrunta cu tot mai multe provocari.

Cele mai frecvente obstacole si provocari care pot ingreuna calea catre succes pentru antreprenori sunt:

2.Managementul timpului

Provocarea: Gestionarea timpului ar putea fi cea mai mare problema cu care se confrunta antreprenorii. Intotdeauna va exista o serie de sarcini care trebuie finalizate intr-o perioada limitata de timp. Gestionarea corecta a timpului este o abilitate de nepretuit si poate fi plina de satisfactii pe termen lung.

Solutia: Creeaza timp. Creaza liste de obiective anuale, defalcate in obiective lunare, apoi defalcate in obiective saptamanale, apoi defalcate pe sarcini specifice pe zi. In acest fel, ceea ce este pe lista ta de sarcini intr-o zi este tot ceea ce trebuie sa faci pentru a-ti atinge obiectivele.  Daca exista sarcini care nu corespund obiectivelor prestabilite, elimina-le, iar daca exista sarcini care nu trebuie sa fie neaparat realizate de tine, deleaga-le!

2. Capitalul

Provocarea: Te hotarasti sa incepi sau sa dezvoltati o afacere, dar detii prea putin capital pentru a face asta. La inceputul unei afaceri, antreprenorii cauta deseori capitaluri care sa le permita sa faca fata costurilor initiale, cum ar fi: achizitionarea de echipamente, inchirierea de spatii, lansarea activitatii, costurile de marketing. etc

Solutia: Exista suficiente surse de capital: de la imprumuturi, la investitori sau Business Angels care sunt gata sa investeasca in ideea ta. Nu incerca sa pornesti din start o afacere de mare amploare, concentreaza-ti atentia asupra satisfacerii clientilor, fii remarcabil pentru acestia si cu pasi mici vei ajunge catre dezvoltarea unei afaceri de success, de mari dimensiuni.

3. Gestionarea fluxurilor de numerar

Provocarea: Fluxul de numerar este esential pentru supravietuirea start-up-urilor. Multi antreprenori se confrunta cu dificultatea de a mentine un flux de numerar pozitiv, in mare parte determinata de intarzierea platilor aferente serviciilor prestate sau a produselor comercializate. In timp ce incasarile intarzie, obligatia de a plati angajatii si facturile aferente costurilor directe si indirecte aferente lunii in curs nu se stinge. Astfel, daca clientii nu platesc la timp, exista riscul de a intra rapid in incapacitate de plata.

Solutia:  Pentru mentinerea fluxului de numerar este esential sa realizezi o planificare bugetara realista. Pentru a evita stresul cu privire la incasarea facturilor si pentru a imbunatati fluxul de numerar se poate recurge la solicitarea unei plati in avans pentru produsele si serviciile furnizate. Plata in avans ar trebui sa acopere toate cheltuielile asociate unui proiect. De asemenea, pentru echilibrarea  fluxului de numerar poti negocia cu furnizorii sa factureze la 45, 60 sau chiar 90 de zile pentru a avea timp sa incasezi facturile. O relatie buna cu furnizorii confera un avantaj competitiv considerabil.

4. Strategia de marketing

Provocarea:  Multi antreprenori ignora importanta marketingului si a strategiilor de vanzari si spera ca social media poate promova suficient start-up-ul.

Solutia: Daca nu te consideri suficient de pregatit pentru a concepe un plan de marketing sau o reclama adecvata afacerii tale, cea mai buna solutie este de a externaliza realizarea strategiei de marketing. Planul de marketing trebuie sa fie orientat catre motivarea clientilor. Este important sa pui la dispozitia persoanei care se ocupa de strategia de marketing resursele necesare astfel incat sa elaboreze un plan care foloseste eficient bugetul pentru a produce profit.

5. Concurenta

Provocarea: Concurenta acerba, uneori fara tactici etice si constructive. Competitorii tai urmaresc castigarea unei cote din piata pe care activezi si tu.

Solutia: Concentreaza-te asupra produselor si serviciilor pe care le oferi si pe imbunatatirea permanenta a elementelor care te diferentiaza si care iti ofera un avantaj competitiv. Un element definitoriu pe care il poti imbunatati continu este calitatea produselor si a serviciilor tale. Chiar si atunci cand afacerea incepe sa functioneaze bine este important sa te concentrezi asupra evaluarii mediului concurential si sa vii intotdeauna cu ceva nou

Nicio provocare si niciun obstacol nu sunt de nedepasit. Este important sa identifici si sa constientizezi obstacolele care stau in cale succesului afacerii tale si sa construiesti strategii eficiente de combatere a acestora. Perseverenta, atitudinea pozitiva, rabdarea si dorinta de a reusi construiesc calea catre succes.