Blog

HomeAntreprenoriatANTREPRENORIATUL FEMININ

ANTREPRENORIATUL FEMININ

De-a lungul timpului antreprenoriatul a fost considerat un domeniu de activitate al barbatilor, insa, tot mai mult, antreprenoriatul atrage femeile din intreaga lumea, in special din tarile foarte dezvoltate.

In intreaga lume femeile antreprenoare se confrunta cu obstacole unice, atat formale, cat si informale. Proporția intreprinzatorilor de sex feminin este inca relativ mica in comparație cu prezența masculina, aspect care se datoreaza faptului ca reprezentarea rolului pe care il au femeile in societate este inca legata de o mentalitate conservatoare. Societatea in care traim inca are anumite idei preconcepute despre ce cariere sunt potrivite pentru femei.

Realitatea este ca femeile sunt in continuare ingrijitoare primare, fie ca vorbim de copii sau de parinți in varsta. Un studiu de cercetare a indicat faptul ca principalul motiv pentru care femeile incep o afacere este acela de a-si adapta munca la nevoile familiei lor, flexibilitatea fiind un factor important. Antreprenoriatul confera o autonomie suplimentara prin capacitatea de a stabili propriul program. A lucra pentru tine inseamna sa fii pe scaunul soferului, sa ai control asupra activitaților tale si sa ai posibilitatea de a alege cu cine lucrezi, inclusiv clienți si parteneri de afaceri.

De ce tot mai multe femei se indreapta catre antreprenoriat?

  • Pentru a avea mai multa flexibilitate;
  • Pentru a avea mai mult control asupra viitorului lor;
  • Pentru a-si urma pasiunea.

Femeile care doresc sa inceapa sa dezvolte afaceri au nevoi similare cu omologii lor barbații, ca de exemplu nevoia unei birocrații simplificate, a unui sistem juridic util si usor de navigat si acces la capital.

Cea mai mare piedica in a incepe o noua afacere – si a reusi – pentru oricine, sunt banii. Lipsa de acces la investitori si de acces la capital reprezinta obstacolele cele mai semnificative pentru femeile care isi incep si isi dezvolta afacerile.

Primul pas catre success este acela ce a crea un plan pentru accesul la capital – unul care are in vedere modalitațile tradiționale de finanțare, cat si analizarea unor strategii suplimentare pentru accesarea capitalului, cum ar fi crowdfunding, instituții financiare de dezvoltare comunitara, rețele de business angels care sunt concentrate special pe femei etc.

Fiecare antreprenor este provocat sa gaseasca investitori sau platforme de finanțare care pot ajuta la finanțarea demararii business-urilor.

Datorita inițiativelor politice si eforturilor instituționale, lucrurile se schimba cu siguranța in bine. Exista si o schimbare palpabila a atitudinilor, in care tot mai mulți investitori, mentori si oficiali guvernamentali incep sa aprecieze atributele unice ale femeilor atunci cand vine vorba de construirea unei afaceri. Femeile intreprinzatoare pot utiliza resursele deja existente, deoarece exista sprijin financiar special dedicat business-urilor intreprinse de femei. La nivel national exista Programul național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

Mentoratul, in special pentru femei, poate fi un instrument extrem de important in crearea unor oportunitati mai bune, in reducerea sentimentelor determinate de sindromul impostorului (destul de des intalnit in cazul femeilor de success) si poate ajuta la crearea unei retele mai puternice, care ofera o sansa mai buna de a reusi in afaceri. Podcast-urile sunt o sursa excelenta de indrumare informala. Nu numai ca sunt usor de accesat, dar ofera posibilitatea de a primi din ințelepciunea unora dintre mentorii de top. Acestea reprezinta una dintre cele mai mari resurse pentru antreprenori, oferind gratuit mentorat, indrumare si expertiza de la femeile de afaceri de succes.

In antreprenoriatul feminin increderea si ambiția merg mana in mana: este important sa ai obiective ambițioase si curajul si determinarea pentru a le atinge. Determinarea imbracata in fier este necesara pentru a infrunta si a depasi obstacolele cu care se va confrunta un antreprenor in calatoria ei de pornire. Pentru a face o afacere buna este nevoie de oameni talentați cu care sa lucrezi; resursele umane sunt indispensabile oricarui proces de afaceri, indiferent de inovațiile tehnologice care au loc. Pe langa partenerii de lucru, o antreprenoare in devenire ar trebui, de asemenea, sa se inconjoare de oameni care o pot susține in calitate de consilier, mentori etc.

In multe țari ale lumii, prejudecațile culturale bazate pe gen pot impiedica in mod semnificativ dezvoltarea intreprinderilor deținute de femei si valorificarea potențialului lor de afaceri. Femeile fac afaceri intr-o lume inca impregnata cu valori masculine.

Intr-o lume in care se vorbeste despre Startup-uri, derspre dezvoltare si progres, numarul femeilor care sunt cu adevarat marcante in industrie este inca mic, din cauza barierelelor socio-economice si a altor factori care pot fi numiți pseudo-feminism.

Este necesara si binevenita o distribuție echitabila a rolurilor in societatea, iar acest proces se va intampla atunci majoritatea oamenilor vor incepe sa gandeasca si sa acționeze diferit.