Blog

HomeAntreprenoriatANTREPRENORIATUL AGRICOL

ANTREPRENORIATUL AGRICOL

Majoritatea țărilor au o economie care depinde de agricultură; de la generarea de locuri de muncă la contribuția la venitul național, agricultura este importantă.

Globalizarea, crizele prețurilor la alimente, liberalizarea pieței, epuizarea resurselor naturale, urbanizarea, schimbările climatice, schimbarea modelelor de producție si de consum creaza cele mai importante probleme in agricultura. Pentru a putea face fata acestor factori, trebuie sa se creeze o sinergie puternica intre antreprenoriat si agricultura.

Conceptul de antreprenoriat și antreprenor a evoluat: de la o afacere cu scop lucrativ la o persoană care are potentialul de a gestiona o afacere de succes. Un antreprenor este cineva care produce pentru piață și caută întotdeauna oportunități de îmbunătățire și extindere a afacerii prin asumarea riscurilor calculate. Un mic fermier poate gestionea o ferma, dar poate să nu prezinte calități asociate în general cu o persoană de afaceri de success. Doar un procent mic de fermieri încearcă culturi noi, adoptă tehnologii alternative și pachet de practici necesare pentru a face agricultura la nivel performant.

Fermierii au nevoie de un mediu politic adecvat și de sprijin pentru a creste și a deveni antreprenori. Aceștia pot deveni antreprenori de succes numai dacă se elimină barierele care nu tin de ei, precum crearea unei rețele de infrastructură pentru irigații, accesul la finanțare, accesul la servicii de extindere și dezvoltare de afaceri.

In ciuda faptului ca sectorul agricol joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea economiei nationale, In Romania doar un procent mic din start-up-uri este axat pe sectorul agricol.

Chiar daca in perioada de programare 2014-2020 Romania a atras fonduri nerambursabile in scopul dezvoltarii sectorului agricol, fapt ce demonstrează progres, sectorul agricol încă se luptă cu probleme de functionare, cum ar fi gestionarea lanțului de stocare și a aprovizionării.

Este necesar ca agro-antreprenorii să folosească mode inovatoare și să rezolve problemele din acest sector, cum ar fi gestionarea fermelor, disponibilitatea capitalului, mecanizarea fermelor, cultivarea folosind îngrășăminte ecologice și dezvoltareae unor lanțuri de aprovizionare.

Antreprenorii care doresc sa investeasca in agricultura pot valorifica oportunitățile date de anumite etape din fluxul tehnologic:

  • Cultivarea: în prezent multi fermieri folosesc metodele tradiționale de cultivare. Odată cu dezvoltarea și integrarea echipamentelor noi, practicilor și tipurilor de semințe, aceste sarcini pot fi gestionate cu mult mai multă eficiență.
  • Servicii de operare si exploatare: Lipsa de echipamente și mașini tehnologice performante poate duce la pierderi insemnate pentru fermieri. Acest lucru poate fi combatut de către agro-dealeri care pot oferi servicii de închiriere de utilaje agricole. Cunoașterea utilajelor și utilizarea corespunzătoare a acestora este un serviciu de neprețuit care ar puteaa fi furnizat fermierilor.
  • Conditionarea productiei: După recoltarea culturilor, prelucrarea, conditionare, procesarea si ambalarea trebuie să fie executate in conditii controlate astfel incat productia sa poata fi valorificata spre consumul uman. Acesta este un pas important in dezvoltarea unui business agricol complet, care nu poate fi executat fără echipamentele si dotarile specifice. Antreprenorii agricoli pot crea unitati de procesare si conditionare a produselor agricole, pe care le pot utiliza atat in scop propriu cat si in scopul prestarii de servicii catre fermierii care nu au capacitatea necesara de conditionare si procesare.  Aceasta etapa creste considerabil gradul de productivitate al fermei.
  • Infrastructura: Calitatea produselor este asigurata cu facilitățile de transport frigorific. Peste 35% din produse sunt adesea deteriorate și sunt risipite din cauza lipsei de depozitare și transport adecvate.

Fiecare etapă din lanțul valoric este importantă și interconectata. Având în vedere provocările și oportunitățile actuale din țara noastră, antreprenoriatul poate oferi soluții inovatoare pentru a rezolva anumite problemele critice din sectorul agricol.

Cu toate acestea, antreprenoriatul in agricultura continuă să prezinte provocări considerabile: dificultăți în accesarea finanțării, lipsa de competențe adecvate în rândul tinerilor din sectoarele productive și necesitatea dezvoltării continue a competențelor pentru a deveni mai competitiv și pentru a putea furniza produse la o  calitate superioară pe piețele din ce în ce mai exigente.

În ciuda tuturor acestor aspecte, tinerii din Romania pot obține succes și independența prin antreprenoriat și prin utilizarea potențialului agricol. Antreprenoriatul în sectorul agroalimentar reprezintă o mare oportunitate pentru tineri.