Până la 57,75 mil. EUR pentru industria prelucrătoare prin noua schemă de ajutor de stat HG 300/2024
Până la 57,75 mil. EUR pentru industria prelucrătoare prin noua schemă de ajutor de stat HG 300/2024
Recent, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 300/2024 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii.
Schema prevede finanţarea sub formă de sume nerambursabile, a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale, realizate în sectoare de activitate strategice, pentru a crește eficiența și competitivitatea întreprinderilor, acordându-se în limita intensităţii maxime admise și raportat la regiunea în care se realizează investiţia.
Acordurile pentru finanţare se emit în baza schemei în perioada 2024 – 2026, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2025-2032, în limita bugetului anual alocat schemei.
Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de până la 150.
Sectoarele adresate de această schemă acoperă domenii variate din industria producătoare, precum: preparate pentru hrana animalelor, prelucrarea lemnului, calculatoare și produse electronice și optice, substanțe și produse chimice, preparate și produse farmaceutice, echipamente electrice, autovehicule de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, mobilă, produse de larg consum (băuturi, hârtie etc.). O listă detaliată a acestor sectoare de activitate poate fi consultată aici: link sectoare eligibile
Ajutorul de stat acordat prin Schema 300/2024 se adresează întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu o valoare totală a costurilor eligibile, fără T.V.A. de minimum 50 milioane lei. Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fara TVA, aferente realizării sau achiziționării de active corporale (construcții de orice tip, respectiv cheltuieli cu realizarea de construcții noi precum și instalații tehnice, mașini și echipamente noi și necorporale) și active necorporale, în limita a maxim 20% din totalul costurilor eligibile aferente investiției (brevete, licențe, know-how, drepturi de proprietate intelectuală).
Ajutoarele de stat au valori cuprinse între 24,75 mil. de euro până la 57, 75 mil. euro, în funcție de județul de implementare. De asemenea, intensitatea sprijinului variază de la 30% la maximum 70% din investiție.
Consultarea criteriilor pe baza cărora se calculează punctajul întreprinderilor solicitante permite conturarea următorului profil al aplicantului ideal:
- înfiinţează o unitate nouă (fie că este întreprindere în activitate, fie că este întreprindere nou înfiinţată);
- investiţia este realizată în judetul Gorj;
- domeniul investiţiei: fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor (109), fabricarea substanțelor și a produselor chimice (20), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (25), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice (26);
- investiţia conduce la un grad de automatizare de minim 40%;
- valoarea cheltuielilor eligibile – punctajul se determină prin aplicarea formulei următoare: (Valoarea cheltuielilor eligibile în lei/50.000.000 lei) x 2;
- raportul dintre EBITDA/CA ≥ 10%.
Pentru mai multe informaţii privind Schema 300/2024 regăsiţi prezentarea detaliată aici: Prezentare SAS
Înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se realizează în sesiuni anunțate cu minimum 60 de zile lucrătoare înainte, durata fiecărei sesiuni fiind de 30 de zile lucrătoare.
Rămâne astfel o perioadă rezonabilă pentru pregatirea unei aplicații de succes, până la deschiderea sesiunii de depunere, motiv pentru care vă invităm alături de echipa noastră de consultanţi pentru a valorifica această oportunitate și a beneficia de o evaluare gratuită a eligibilităţii societăţii dvs. și a investiţiei pe care doriţi să o realizaţi.